BESTANDEN AANLEVEREN

Waar moet je rekening mee houden?

1. LEVER EEN PDF-BESTAND AAN

Voor de productie kunnen wij uitsluitend PDF-bestanden gebruiken. PDF is een gesloten document. Dit betekent dat de lay-out of lettertypen niet kunnen worden gewijzigd terwijl het bestand geopend is. Zo weet je zeker dat je ontwerp correct wordt afgedrukt. U kunt het bestand het beste opslaan als PDF/X-1a:2001. Dit zorgt ervoor dat uw bestanden goed worden gladgestreken en geen wijzigingen ondergaan wanneer ze naar de printer worden doorgestuurd.
 

2. JUISTE KLEURMODUS

De kleuren kunnen op het scherm helder en intens lijken, maar bij het afdrukken dof lijken. Een computerscherm gebruikt licht om kleuren weer te geven (RGB). Materialen zoals papier, PVC, hout, metaal etc. geven geen licht af en worden met inkt bedrukt. Inkt en verf hebben een ander kleurengamma dan licht. Om ongewenste verrassingen te voorkomen is het belangrijk om het project in de juiste kleursamenstelling te versturen. Voor het afdrukken gebruiken wij de CMYK-kleurmodus (full colour). PMS (Pantone) printen is ook mogelijk. Soms is de kleur zo specifiek (helder of fluorescerend) dat de print afwijkt van het ontwerp op het scherm.
 

3. JUISTE AFMETING

Zorg ervoor dat u het bestand in het juiste formaat formatteert. Soms zijn bestanden bijvoorbeeld opgemaakt in A4-formaat, maar is de bestelling in A5-formaat geplaatst.

4. AFLOOP

We printen of drukken jouw bestanden op een groot vel en snijden ze vervolgens naar het gewenste formaat. Als je wilt dat kleurvlakken of foto’s precies tot aan de rand van het papier komen, is het belangrijk om ze door te laten lopen in de afloop. De afloop is de extra marge die wordt meegenomen bij het snijden van het document. Hierdoor zul je geen witte randen zien in het eindproduct.

Voor de meeste standaardproducten is een afloop van 3 mm rondom voldoende.

5. KWALITEIT

Als je foto’s of afbeeldingen in je ontwerp gebruikt, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke resolutie te gebruiken. De meeste afbeeldingen zijn samengesteld uit pixels. Hoe groter de pixel, hoe lager de resolutie. De minimale vereiste resolutie voor drukwerk is 225 DPI, maar het liefst 300 DPI (dots per inch). Wanneer je een afbeelding met een resolutie van 300 DPI vergroot in je ontwerp, vergroot je ook de pixels. Daarom kan een origineel bestand met 300 DPI mogelijk niet voldoende zijn als je de afbeelding sterk vergroot.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lever hier je bestand in

💬 hulp nodig?